Diamantboren
dev.bouwenboor.nl2024-03-29T15:28:01+01:00Is er tegelwerk of beton waar je doorheen moet boren of zoek je simpelweg de ideale diamantboor? Wij van Bouw en Boor leggen je hieronder precies uit wat er allemaal komt kijken bij diamantboren en hebben we een uitgebreid assortiment aan diamantboren van uitstekende kwaliteit voor je klaarstaan!
Wat is een Diamantboor?
Voor de sommige boorklussen worden droogboren gebruikt, deze zijn geschikt voor zachte zanderige ondergronden, zoals baksteen en kalkzandsteen. Met een diamantboor kun je stevigere ondergronden doorboren in plaats van alleen zachte, denk aan steen of beton.
Een diamantboor bestaat uit een boorkroon die is voorzien van kleine diamantjes. Deze maken het boren door stevige ondergronden mogelijk dankzij de sterke boor.
Wel is het zaak om bij een diamantboor de juiste boormachine te gebruiken, aangezien je in veel gevallen werkt met een grote kop. Een SDS boormachine is bijvoorbeeld ongeschikt voor een diamantboor.
Waarvoor gebruik je een Diamantboor?
We noemde het net al even, maar een droogboor is geschikt voor zachte ondergronden en een diamantboor voor stevigere ondergronden. Hierbij kun je denken aan beton of tegelwerk. Dit zijn stevige materialen of ondergronden waar je niet zomaar doorheen komt.
Met een diamantboor lukt dat echter wel en ben je verzekert van een sterk staaltje boren!
Daarnaast kan een diamantboor boren zonder waterkoeling. Dit houd in dat bij de boormachine niet per se een waterkoeling aanwezig hoeft te zijn. Het boren kan ook zonder.
Hoe te gebruiken?
Voor het boren zelf moet je met een aantal aspecten rekening houden. Je zult afzuigingssysteem moeten gebruiken, dit kan bijvoorbeeld een bouwstofzuiger zijn, en moet je nadrukkelijk letten op het toerental van de boor.
Tijdens het boren is het noodzakelijk dat de boor niet over zijn toeren gaat en dit is te voorkomen door af en toe het puin in het geboorde gaten af te zuigen. Verder is een toerental van tussen de 1000 – 3000 rpm geadviseerd om optimaal te kunnen boren.
Als laatst is het boren in hout, kunststof, metaal of plastic met een diamantboor zéér af te raden. Mocht er nu twijfel ontstaan bij het materiaal, dan kun je ons van Bouw en Boor altijd om advies vragen.
Let op de veiligheid
Een diamantboor is een hele andere koek dan een ‘simpele’ droogboor. Het is dan ook zaak dat je goed de veiligheid waarborgt. Je werk namelijk met een grotere boor dan normaal, die ontworpen is om door beton heen te gaan.
Zorg daarom altijd dat je niemand in je directe omgeving in gevaar kunt brengen en let goed op waar je boort. Gebruik daarnaast ook het nodige veiligheidsmateriaal: veiligheidsbril, gezichtsmasker, handschoenen, veiligheidsschoenen, (leren) schort, gehoorbeschermers en stofmasker, zodat je niet tegenover onaangename verassingen aanloopt.
Nu we meer duidelijkheid hebben geschept over de functie van de diamantboor en het gebruik, kun jij aan de slag met een diamantboor. Mocht jij nu nog vragen hebben over de diamantboor dan ben je vrij om contact met ons op te nemen en helpen we je graag verder!
Ook voor de ideale diamantboor kun je terecht in onze webshop. Hier hebben we vele verschillende maten die perfect op jouw klus kunnen worden afgestemd!
“Heeft u vragen ?, dan kunnen we u altijd van een passend advies voorzien ” Team Bouwenboor