Tips om uw woning te schilderen

Is je woning al toe aan een nieuwe kleurtje? Wij delen de beste tips en tricks voor het sauzen van uw woning voor een professioneel resultaat.

Als eerste moet u nagaan of u een vocht absorberende muur heeft. Zoja dan brengt u als eerste voorstrijk aan op uw muur. Hiermee bespaart u op verf dus ook in kosten.

Hoe herkent u of voorstrijk nodig is? Pak een vochtige doek of spons veeg deze over de muur. Als je een vocht absorberende muur hebt merk je al snel dat de donkere vlek begint weg te trekken. Zo niet dan heb je waarschijnlijk geen voorstrijk nodig. Een muur die geleidelijk vocht absorbeert over een langere periode heeft geen voorstrijk nodig omdat uw muur dan voldoende vochtafstotend is om uw verf te laten drogen.

Het is mogelijk dat uw situatie afwijkt van de standaard situaties. Overleg daarom altijd met uw bouwmarktspecialist voor een passend advies.

Vermijd extra werk door je aan de volgende punten te houden:

  • Zorg ervoor dat u goed berekent hoeveel verf u nodig heeft en of u voorstrijk nodig heeft.
  • Koop de juiste gereedschappen
  • Probeer zoveel mogelijk fijnstof binnenin de ruimte te houden waar je aan het verven bent.
  • Draag een mondkapje met een filter zodat u niet de hele tijd het mondkapje hoeft af te doen voor verse lucht.
  • Vraag proffesioneel advies bij een doe het zelf bouwmarkt en voorkom onvoorziene stappen.

“Heeft u vragen ?, dan kunnen we u altijd van een passend advies voorzien ” Team Bouwenboor

Kies de juiste gereedschappen én verf:

Juiste gereedschap uitkiezen zorgt voor een beter en sneller resultaat. Bezuinig niet op middelmatige kwaliteit verf, voorstrijk, kwasten en rollers. Wij adviseren kwalitaief goede producten , welke wij dagelijks zelf toepassen bij onze projecten.

Muur voorbereiden

Benodigde materialen om te sauzen

Verf kopen

Bepaal vooraf de kleuren die u in uw woning wilt gaan gebruiken. Vaak kunt u een keuze maken door vooraf goed te kijken naar het kleurpallet van uw meubels en vloer. 

Heeft u een nieuwe woning en komt u er niet uit? Vaak helpt het om een moodboard te maken om een idee te krijgen over welke kleuren bij uw woning passen.

Lukt het alsnog niet? Tip: Kijk dan op Pinterest en/of Instagram om ideeën op te doen en zo tot een goede  keuze te maken. Vaak kunt u bij uw bouwmarkt een kleurenwaaier meekrijgen om het thuis de mogelijkheden te bekijken. Mogelijk biedt uw bouwmarkt dit niet aan en kunt u kiezen voor een betaald alternatief. Een kleurtester is een goed alternatief , deze zijn voor een lage prijs te koop.

Meten is weten.

Ga vooraf na hoeveel vierkante meter oppervlakte u gaat verven en koop altijd een extra pot verf. Het kan zijn dat u misschien tekort komt en een ritje naar de bouwmarkt en terug is toch al gauw een verloren uur. Om lekker te kunnen doorpakken raden wij altijd aan om een extra emmer te kopen. Gebruikt u die niet dan kunt u deze weer bij uw bouwmarkt retourneren.

Goede voorbereiding is het halve werk

Een muur zonder gaten of oneffenheden kost u de minste tijd als uw muur de vochtige doek test heeft doorstaan. Voldoet uw muur niet aan een van de genoemde punten dan heeft u waarschijnlijk de volgende materialen nodig om deze te herstellen.

Stap 1: Pak alle oneffen muren aan.

Een muur zonder gaten of oneffenheden kost u het minste tijd als uw muur de vochtige doek test heeft doorstaan. Voldoet uw muur niet aan een van de genoemde punten dan heeft u waarschijnlijk de volgende materialen nodig om dit te herstellen.

Voor het opvullen van een muur met gaten.
plamuur of vulmiddel: afhankelijk van de grootte van de gaten in uw muur kunt u kiezen om op te vullen met plamuur of vulmiddel. Een keuze maken hierin is snel gedaan. U kunt kiezen voor plamuur als u gaten heeft met een diepte van een 1 mm. Is het meer? Dan kiest u voor een vulmiddel.

plamuurmes: deze zijn  in diverse breedtes verkrijgbaar, om kleine gaten te vullen raden wij een plamuurmes aan met een werkoppervlakte van rond de 50 mm aan. Het is niet nodig om voor een groter formaat te gaan tenzij u grotere gaten heeft of als u veel gaten heeft en meer tempo wilt maken met het opvullen.

Plamuur of vulmiddel?

Voor het opvullen van een muur met gaten.
plamuur of vulmiddel: afhankelijk van de grootte van de gaten in uw muur kunt u kiezen om op te vullen met plamuur of vulmiddel. Een keuze maken hierin is snel gedaan. U kunt kiezen voor plamuur als u gaten heeft met een diepte van een 1 mm. Is het meer? Dan kiest u voor een vulmiddel.

plamuurmes: deze zijn in diverse breedtes verkrijgbaar, om kleine gaten te vullen raden wij een plamuurmes met een werkoppervlakte van rond de 50 mm aan. Het is niet nodig om voor een groter formaat te gaan tenzij u grotere gaten heeft of als u veel gaten heeft en meer tempo wilt maken met het opvullen

Een muur zonder gaten of oneffenheden kost u het minste tijd als uw muur de vochtige doek test heeft doorstaan. Voldoet uw muur niet aan een van de genoemde punten dan heeft u waarschijnlijk de volgende materialen nodig om dit te herstellen.

Voor het opvullen van een muur met gaten.
plamuur of vulmiddel: afhankelijk van de grootte van de gaten in uw muur kunt u kiezen om op te vullen met plamuur of vulmiddel. Een keuze maken hierin is snel gedaan. U kunt kiezen voor plamuur als u gaten heeft met een diepte van een 1 mm. Is het meer? Dan kiest u voor een vulmiddel.

plamuurmes: deze zijn er er in diverse breedtes , om kleine gaten te vullen raden wij een plamuurmes aan met een werkoppervlakte van rond de 50 mm aan. Het is niet nodig om voor een groter formaat te gaan tenzij u grotere gaten heeft of als u veel gaten heeft en meer tempo wilt maken met het opvullen.

Stap 2: Schuren van uw muren.

Voor het gladmaken en/of de aanhechtingsoppervlakte te bevorderen. Wij raden aan om altijd uw muren te schuren. door het schuren creëert u miniscule krasjes waaraan het verf zich kan hechten. Vergeet na het schuren niet om altijd te stofzuigen zodat er geen stof tegen de natte verf aan kan waaien.

Schuurpapier
Afhankelijk van de materiaal die u aan het schuren bent kan een gepaste korrelgrootte u tijd en moeite besparen. Vraag bij uw bouwmarkt altijd na wat u het beste kunt gebruiken. Vaak kan een medewerker uit een plattegrond al snel opmaken of het om een constructieve muur (draagmuur) of een scheidingswand gaat. U kunt ook zelf nagaan waaruit de muur van uw woning is gemaakt door erop te kloppen. Hoor je een plat geluid wat gelijk uitdooft dan gaat het waarschijnlijk om een betonnen muur. Hoor je een diep geluid met een nagalm dan gaat het waarschijnlijk om een houten- of gipsmuur.

Schuurpapier is voor diverse elektrische en niet elektrische gereedschappen verkrijgbaar in allerlei formaten. Ongeacht het gereedschap die u heeft is er een groot assortiment in diverse korrelgroottes verkrijgbaar.

Schuurgereedschap: het is handig als je tijd wilt besparen of veel schuurwerk moet doen om een schuurmachine aan te schaffen. Valt het mee of besteed u liever niet veel geld aan een schuurmachine omdat het voor eenmalig gebruik is dan kunt u altijd kiezen voor een schuurblok.

Wij raden het niet aan om losse vellen te kopen om vervolgens met uw hand druk uit te oefenen. Een hulpmiddel bespaart u veel tijd en bovendien helpt het om evenrediger druk uit te oefenen op uw muuroppervlakte. 

Extra TIP: Werk veilig en slim.

Draag altijd een mondmasker tijdens het schuren van de muren zodat u zo min mogelijk fijnstof in uw longen krijgt. Wij raden u een mondmasker aan met een filter. Zo hoeft u niet telkens de ruimte te verlaten waardoor er fijnstof uit uw woonruimte kan ontsnappen en heeft u geen last van dat u het benauwd begint te krijgen of dat uw bril beslaat.

Stap 3: Afplakken, afplakken en nog eens afplakken.

Niks is erger dan over uw elektra, cv, vloer of plinten heen verven. Het zorgt altijd voor extra uren poetsen of voor werkonderbreking. Wij adviseren u om altijd afplaktape en afdekfolie te gebruiken. U bent misschien een uur extra kwijt met voorbereidingen treffen maar dat loont zich al heel gauw uit als u niet extra uren hoeft schoon te maken om verfresten te verwijderen.
 

Hiernaast moet u denken aan dat u uw muren moet gaan schuren waarbij er veel fijnstof in de lucht vrijkomt. Zorg dat de fijnstof niet verder verspreid dan de ruimte waarin u aan het werk bent. Fijnstof weet al snel alle hoeken en kieren van uw huis te bereiken. Daarom raden wij aan om altijd goed af te plakken. Zet aan de buitenkant van uw deur een natte doek bij de spleet. Zo zorgt uw natte doek ervoor dat alle fijnstof zich niet verder in uw huis verspreid.

Stap 4: Heb ik voorstrijk nodig?

Het kan zijn dat u een absorberende of juist vochtafstotende muur heeft die onverwachtse kosten met zich mee zullen brengen. Wij raden u altijd aan om een test te doen op uw muur om na te gaan of uw muur voldoende, te veel of te weinig vocht absorbeert.

Een soortgelijke test kunt u doen met een natte schuurspons of met behulp van een vochtige doek. Smeer het op uw muur. Zorg hiervoor dat uw spons of doek voldoende vocht heeft.

Begint u te merken dat uw muur een donkere vlek krijgt? Dan heeft u een zuigende muur die voorstrijk nodig heeft. Zo voorkomt u dat u niet extra liters verspilt om dezelfde effect te krijgen.

LET OP: Een vers gestucte muur heeft altijd voorstrijk nodig om vlekken en kleurverschillen te voorkomen.

Voorstrijk

Voorstrijk is verkrijgbaar in spray en vloeibare vorm. Zelf raden wij u aan om de vloeibare variant te kiezen.
Mocht u een kleine stuk willen overschilderen dan is mogelijk een spray sneller en efficiënter. Beide doen hetzelfde en kunnen met zowel met verf op waterbasis , terpentine basis of verf op latex basis gebruikt worden.

Gereedschap:
Voor het verwerkenvan voorstrijk heeft u enkel een verfbak en een verfrol nodig. Kiest u voor een spray dan heeft u geen extra gereedschappen nodig.

Het aanbrengen van voorstrijk.

Voorstrijk aanbrengen is eenvoudig om zelf te aan te brengen.
U kunt met een blokkwast, roller en/of een drukspuit de voorstrijk aanbrengen en over uw gehele muur uitsmeren.

Hoelang moet ik wachten totdat de voorstrijk is opgedroogd?
Er is 24 uur voor nodig om de voorstrijk te laten drogen voordat u kunt beginnen met sauzen van uw muren.

Stap 5: Verven

Na het aanbrengen van de voorstrijk kunt u beginnen met het schilderen van uw muuroppervlakte. Vaak is een laag grondverf en twee tot drie lagen lak al voldoende. Meerdere lagen zijn nodig voor voldoende dekking, elasticiteit en een duurzame afwerking.

Omstandigheden voor het aanbrengen

Zorg voor een goede ventilatie voor een constante toevoer van zuurstof en afvoer van de dampen die uit de verf vrijkomten. De meeste verven drogen bij een temperatuur van 20 graden Celsius.

Hoe je een verfkwast of roller moet hanteren.

Als eerste moet er een laag verf op de muur komen. Smeer het vervolgens in lange stroken van links naar rechts. Bij een evenredige laag rol je met de verfroller van boven naar beneden om alles glad te strijken . Verf altijd met de lengte mee, van boven naar beneden. 

Stap 6: Afwerken

– Kijk alle hoeken na en voorzie deze als dat nodig is van een kitrand

– Heb je geknoeid, pak een natte doek of een doek met terpentine en veeg de verfresten weg.

Tips en advies

– Bewaar uw pot met verf,  is het meer dan de helft van de inhoud dan kan je het tot 2 jaar  bewaren. Wie weet heb je het nog een keer nodig om beschadigingen te kunnen herstellen

-De gebruikte kwast kan u in een plastic zakje of plastic folie gedurende een 2/3 dagen bewaren. Mocht je het zonde vinden om je kwasten weg te gooien dan is het ook mogelijk deze goed te reiningen , zodat u deze later weer kunt gebruiken.

Mocht u nog verdere vragen hebben naar aanleiding van ons bericht dan bent u van harte welkom op onze lacatie en kunenn we van een passende oplossing voorzien. Wij hebben een breed assortiment waarmee u uw woning omtovert tot een luxueuze woonruimte.
De waardering van bouwenboor.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.7/10 gebaseerd op 387 reviews.
Winkelwagen0
Je winkelwagen is nog leeg!
Verder winkelen
0

Menu

💬 Direct hulp nodig?